Dağcılara Amatör Telsizcilik Lisansı Tavsiyesi

Kampçı ve Dağcılara Amatör Telsizcilik Lisansı Tavsiyesi Kampçı ve Dağcılara Amatör Telsizcilik Lisansı Tavsiyesi Dağlar; bizim hayatımızda hem değer ,hem de ayırdığımız vakit anlamında büyük bir yere sahip…İnsanları,gürültüyü,kirliliği,elektriği ve telefon […]

Kampçı ve Dağcılara Amatör Telsizcilik Lisansı Tavsiyesi

Kampçı ve Dağcılara Amatör Telsizcilik Lisansı Tavsiyesi

Dağlar; bizim hayatımızda hem değer ,hem de ayırdığımız vakit anlamında büyük bir yere sahip…İnsanları,gürültüyü,kirliliği,elektriği ve telefon şebekelerini aşağılarda bırakıp herkesten ve her şeyden uzaklaşmak için çıkarız bir çoğumuz dağlara…

Fakat dağların büyük bir kısmında cep telefonlarımız asıl görevini terk edip sadece bir fotoğraf makinası ve gps ‘e dönüşür. Çünkü GSM şebekesi yoktur.Aslında kimsenin bize ulaşamaması hoşumuza da gider.

Ama acil bir durum olduğunda  ve telefona ihtiyaç duyduğumuzda panikle şebeke kapsama alanına girmeye çalışmak zorunda kalabiliriz.Ve bunu başarmak her zaman mümkün olmayabilir.Bu yüzden Amatör telsizcilikten bahsedeceğim sizlere.Amatör telsizcilik;adını duyduğumuzda zannettiğimiz gibi ,bildiğimiz anlamda  amatörce sistemler değildir.Hiç bir ticari amaç gütmediği için “Amatör” kelimesi kullanılıyor tüm dünyada.

Trekkinglerde kullanılan PMR telsizlerden çok daha fazla çıkış gücüne sahiptir.Ayrıca doğrudan telsizden telsize  iletişimin sağlanamadığı durumlarda dağların yüksek konumlarına yerleştirilmiş telsiz tekrarlayıcıları vardır ve bunlar sayesinde çok daha uzun mesafelerde ki istasyonlarla konuşabilirsiniz.

Ben Sakarya Sapanca Soğucak yaylasında kamptayken, Adapazarı’nda ki evim başta olmak üzere ,Kocaeli,İstanbul Anadolu yakası,Sakarya merkez,bolu ,düzce,Bilecik ,Kütahya ve Eskişehir illerindeki  onlarca amatör telsizciyle küçük bir el telsizi ile konuşabiliyorum.Ve frekanslarda her zaman mutlaka birileri vardır. Ve tabi ki kendi ekip arkadaşlarınızla lokal olarak ta konuşabilirsiniz.

Sıradan bir  amatör el telsizi ile telsiz  tekrarlayıcıları vasıtasıyla yüzlerce kilometre uzaktaki istasyonlarla bile rahatlıkla  görüşme sağlayabilirsiniz. Yada kısa dalga bir telsiz ve uygun bir anten  ile dünyanın bir çok ülkesiyle telsiz iletişimi kurabilirsiniz. Sizce bu iletişim çeşidi gerçekten bilinen anlamında ki gibi amatörce mi 🙂  ?

Amatör bantları ve amatör telsizleri  kullanabilmek için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün  yılda 2 kez yapmış olduğu Amatör Telsizcilik Sınavı’na katılıp “Amatör Telsizcilik Belgesi” almanız gerekiyor. Aksi halde amatör cihaz kullanamıyor ve bulunduramıyorsunuz.

Bir gün tüm iletişim sistemleri sustuğunda,cep telefonları çekmediğinde,sabit hatlar ve internet şebekeleri çöktüğünde bile  Amatör Telsizler hala çalışmaya devam edecektir.Çünkü ne uydulara ne baz istasyonlarına ihtiyacı var.Tek ihtiyacı olan 12Volt bir akü yada pil … Bir çok doğal afette ,afet bölgelerine yardım organizasyonları yetkili kurumlarca yapılamadığında ,kurumların iletişimlerini Amatör Telsizciler sağlamıştır.

“Cep telefonu hayatı kolaylaştırır, telsiz hayat kurtarır”….

Detaylı bilgi için;

https://www.kiyiemniyeti.gov.tr/ehizmetler/index

About Burak