Doğa Yürüyüşü İçin Malzeme Listesi ve Önemli Notlar

  BAŞLANGIÇ: Doğa yürüyüşlerine yeni başlayan arkadaşlarımızın sıkça sorduğu sorular üzerine onlara anlattıklarımı bu yazıda toparlamaya çalışacağım.Öncelikle önemli notlar ile başlayarak devamında malzeme listesinden ve giyim kuşam detaylarından bahsedeceğim. Doğa […]

 

BAŞLANGIÇ:

Doğa yürüyüşlerine yeni başlayan arkadaşlarımızın sıkça sorduğu sorular üzerine onlara anlattıklarımı bu yazıda toparlamaya çalışacağım.Öncelikle önemli notlar ile başlayarak devamında malzeme listesinden ve giyim kuşam detaylarından bahsedeceğim.

Doğa Yürüyüşü Hakkında Önemli Notlar

Bu bölümü atlamadan devam etmenizi öneriyorum.

* Yürüyüşe hızlı başlamaktan kaçının.Vücudunuzun ısınmasına izin verin ve nabzınızın ani yükselmesine izin vermeyin.
* Sık molalar vermekten kaçının
* Karlı yada çamurlu yollarda çıkışlarda botunuzun burnunu,inişlerde ise topuklarını saplayarak yürüyün.
* Sağlığınız için baton kullanın.
* Aşağıda ki malzeme listesi bölümünde detayları açıklanan kafa lambası,düdük,ilk yardım seti,bileği saran bot vs gibi konulara azami önem gösterin.
* Bilmediğiniz bir bölgede yetersiz ekipman ile yürümemeye dikkat edin.Bu gibi durumlarda mutlaka gps rota kaydı yapın.
*  Gece yürüyüşlerinde ve orman içi yürüyüşlerde sessizce ilerlemeyin.Yabani hayvanlarla ani karşılaşmalar yaşamamak için ara ara düdük öttürün,şarkı söyleyin yada ormanla konuşun.
* Dehidre olmamak için mutlaka bol su tüketin.
* Hızlıca enerji sağlayabilecek yiyecekler tercih edin.

Ekip olarak yürüyorsanız;
* Yürüyüş liderinin önüne geçmeyin ve tempoyu onun ayarlamasına müsade edin.Unutmayın ekip  yürüyüşlerinde koşarcasına yürümek sizin çok iyi olduğunuzu değil,acemi olduğunuzu düşündürecektir.Ayrıca yüksek ihtimalle gelecekte diz sakatlıkları yaşamanıza sebep olacaktır. Yürüyüş temposu beklenmedik şekilde düştüyse yada arttıysa bunun sebebi, yolun gerekliliği,ekibin genel durumu ,varış süresinin gerisinde/ilerisinde olma,hava şartları yada bilmediğiniz herhangi bir neden olabilir.Şikayet etmek yerine bilgi alınız.
*Ekip yürüyüşlerinde mutlaka yürüyüş öncesi rota mesafesi ve rota zorluğu bildirilir.Rotanın kondisyonunuza uygun olmadığını düşünüyorsanız,rotayı bilenlerden katılımınızla ilgili fikir alın ve bu konuyla ilgili geri dönüşleri mutlaka dikkate alın.
* Yürüyüş esnasında bir sakatlık,hastalık yada başka bir olumsuz durum yaşıyorsanız bunu mutlaka yürüyüş liderine çekinmeden bildirin.Unutmayın ,yaşadığınız durum herkesin başına gelebilir.Bunu bildirmemeniz, durumunuzun daha da kötüleşmesi halinde hem sizi hemde ekibi daha da zor duruma sokabilir.
* Mutlaka ihtiyacınız olan her malzemeyi alınız. Filanca malzemeyi almasam da olur mutlaka birinde vardır düşüncesiyle asla hareket etmeyin. Unutmayın,herkes kendine yetecek kadar malzeme taşır ve paylaşmak istemez.
*Doğaya herkes ,mutlu olmak ,spor yapmak ve huzur bulmak için çıkar.Bu yüzden, ne kadar kaldı,ne zaman bitecek ,çok sıkıldım gibi sesli hayıflanmalardan kaçının.Bu durum, içinde bulunduğunuz şartları değiştirmeyeceği gibi başkalarının da motivasyonunda olumsuz etki yaratacaktır.
* Yürüyüşlerde beklemediğiniz bir hastalık ve sakatlık yaşamadığınız sürece,sadece yorulduğunuz yada sıkıldığınız için  rotanın kısaltılmasını talep etmeyin.Unutmayın , rota mesafesi ve zorluğunu bilerek çıktınız yola…

Tüm bunların bilincinde olarak şimdi buyurun malzeme listesine 🙂

Doğa Yürüyüşü için Malzeme Listesi:

* Sırt Çantası : 20-35 litre arası ,sırt desteği iyi olan ,bel ve göğüs kemerleri olan bir çanta .Kötü bir çanta yürüyüş boyunca omuzlarınıza,sırtınıza ve belinize eziyet edecektir
* Çanta yağmurluğu:Olası bir yağmurda çanta içindeki malzemelerinizin ıslanmaması için önemlidir.
* Bileği saran bot : Yaz/Kış fark etmeksizin yürüyüş konforu ve güvenliği için bileği saran bot gereklidir.Sadece mevsim durumuna göre su geçirmezlik ve kalınlık  durumu tercih değişikliği olabilir.
* Yağmurluk/Teknik Ceket : Mevsim ayırt etmeksizin taşınmalıdır.Yağışlı havalarda yağmurdan korumasının yanı sıra,kuru havalarda mola verildiğinde üşütmemek için mont olarak kullanılabilir.
* Tozluk : Islak yollarda bot bileklerinizden su girmesini engellemenin dışında,dikenli orman içlerinde pantolonuzun yırtılmasını engelleyecektir.Sadece yaz aylarında tercihe göre kullanılmayabilir.
* Düdük : Kayıp,geride kalma,işaret verme durumları için hayati önem arzeder.Bilyalı düdük önerilir(polis düdüğü)
* Kafa Feneri : Bazen doğada işler ters gidebilir.Ekipten birinin sakatlanması,yolun kaybedilmesi,ani sis çökmesi gibi artırılabilecek bir çok ihtimal nedeniyle planda olmasa bile yürüyüş geceye kalabilir.
* Power bank : Özellikle gps kullanıyorsanız önemlidir.
* Su : Rota uzunluğuna ve kişisel tüketiminize göre değişiklik gösteren miktarda su (1.5 litre önerilir)
* Pratik Yiyecekler (Öğlen yemeği olarak Sandviç, Nuddle,Sıcak çorbayla birlikte bir miktar ekmek vs.Yürüyüş esnasında tüketebileceğiniz enerji verici yiyecekler(Kuru üzüm,kuru kayısı,fındık,ceviz vs )
* Termos : Sıcak bir kahve yürüyüşlerde keyifli ve soğuk havalarda ısıtıcı olacağından tercih edilebilir.Arkadaşınızın taşıdığı termostan bir bardak sıcak su da size düşer diye düşünmeyin hiç, bu gibi durumlarda malzeme paylaşmamak bencillik değil olağan bir durumdur.Herkes kendine yetecek kadar malzeme planı yapar.
* Temel ilk yardım malzemeleri : Olası yaralanmalar için en azından , bir spanç,sargı bezi,bir miktar flaster,bir miktar batikon ve turnike lastiği bazen hayat kurtarır.
* Buff/Bere : Beklenmedik bir rüzgar ve soğukta keyfinizin kaçmasına mani olacaktır
* Eldiven : Kış ayları için büyük önem arzeder.
* Baton : Yürüyüş batonu dizlerinize binen yükün önemli bir kısmını kollarınızla paylaşmanızı sağlar.Daha az yorgunluk ve ileride diz hastalıklarının engellenmesi için önemlidir.Her mevsim kullanılmalıdır.
* Krem : Özellikle soğuk kış faaliyetlerinde dudak ,yüz ve el kurumaları için az miktarda nemlendirici krem taşımak yararınıza olacaktır.
Devamı için Aşağı ininiz.


Doğa Yürüyüşlerinde Giyim Kuşam Nasıl Olmalıdır ?

Bazı malzemelerden yukarıda bahsetmiş olsam da bir kısmının bu bölümde de tekrarı olacaktır.

Doğa yürüyüşlerinde giyilen alt ve ara katmanlar kesinlikle polyester olmalıdır. Pamuk ve yün kumaşlar terinizi emecek ve uzun süre kurumayarak üşümenize neden olacaktır.Yün ıslansa bile ısı yalıtımınızı belki devam ettirecektir fakat kurumayacak ve koku yapacaktır.Polyester giysiler teri hızlıca bir üst katmana atarlar ve hızlıca kururlar.Bu yüzden yurt dışında bir çok outdoor mağazanın ilgili bölümlerinde -PAMUK ÖLDÜRÜR-COTTON KILLS –  yazan tabelaları internette zaman zaman karşımıza çıkabilir. Alt katman olarak vücudunuzu saran bir termal içlik , Ara katman olarak tshirt,Polar gibi şartlara göre değişiklik gösteren giysiler tercih edilmelidir.

Yağmurluk/Teknik ceket yada mevsime göre shoftshell giysiler dış katman olarak bulundurulmalıdır.

Pantolon : Jean/kot  pantolon bir doğa yürüyüşünde giyilebilecek en yanlış giysidir.Asla bir doğa yürüyüşüne kot pantolonla çıkmayın.Islandığında asla kurumayacak,esnekliği nedeniyle hareket kabiliyetinizi kısıtlayacak,ıslandıysanız sizi donduracak ,kuru kalabildiyseniz sizi yakacaktır. Mutlaka mevsime uygun bir yürüyüş pantolonu tercih edilmelidir.İlk defa yürüyecekseniz ve bu malzemeleri hemen tedarik etme imkanınız yoksa yürüyüş liderinden -idarelik- alternatif giysi tavsiyesi alabilirsiniz. Kabul edilebilir sayılmaması için burada yazmayı uygun görmüyorum.

Yanınızda mevsime göre bir Buff yada bere bulundurmanız 100 gr ağırlık taşımaktan öte olumsuz bir şey katmayacak, beklenmedik olası soğuk ve rüzgarlara karşı keyfinizi koruyacaktır.

Tozluk kullanmanız hem bileklerinizden içeri su girmesini önleyecek,hem pantolonunuzun kuru kalmasını sağlayacak hemde orman içi yürüyüşlerde dikenlerden giysilerinizi koruyacaktır.


Keyifli,sağlıklı ve neşeli faaliyetler dilerim.
Burak ÖZKOCACIK
www.patikayol.com

About Burak