Kar Kampı İçin Malzeme Listesi

Her mevsimin ayrı güzelliği ve ayrı zorluğu var diye başlayan cümleler kurulmaya başlanmışssa zorlu kış kamplarının zamanı gelmiş demektir 😊 Bu yazımda sizlere bir kar kampında ihtiyaç duyulabilecek minimize edilmiş […]

Her mevsimin ayrı güzelliği ve ayrı zorluğu var diye başlayan cümleler kurulmaya başlanmışssa zorlu kış kamplarının zamanı gelmiş demektir 😊 Bu yazımda sizlere bir kar kampında ihtiyaç duyulabilecek minimize edilmiş malzemelerden bahsedeceğim.Unutmayın, kamp hayatında minimal malzemelerle faaliyet yapmak her zaman önemli olsa da, kış kar kamplarında malzemelerin minimize edilmesi çok daha önemlidir,çünkü tüm yükünüz sırtınızda olacaktır.

Bir kar kampından söz ediyorsak eğer, havanın sıcak olma ihtimali imkansız olmasa bile çok düşüktür.En azından geceleri kesinlikle soğuk ,çok soğuk olacaktır. “Bu yüzden en temel kuralımız; kuru ve sıcak kalabilecek şartlara sahip olmalıyız.”

Karlı dağlara belli bir kar seviyesinden sonra 4×4 araçla bile kamp kuracağımız alana kadar arabayla ulaşmak mümkün olmadığından, tüm malzemelerimizi sırt çantamızda taşımak gerektiğini de hatırlatmak istiyorum.Bu yüzden gereksiz,olmasada olur denilebilecek tüm lüks fazlalıklardan kaçının.

Malzeme Listesi:

1-Çadır:
Kış kamplarında asla tek tente çadır kullanmayın. Ve söz konusu kar kampı ise mümkünse kar etekleri olan bir çadır tercih edin. Çift tente olan çadırınızın kar etekleri yoksa ,çadır kuracağınız alanı biraz kazarak zeminden daha alçağa kurun,yada tüm taban havalandırmasını iptal etmeden çevresine kar duvarı yapın. Yüksek irtifalara  dağcılık faaliyetleri için çıkılıyorsa 5 mevsim bir çadır kaçınılmaz sayılabilir.Dağcılık sporu yapan arkadaslarımız ise bu yazımdaki bilgilere zaten sahiptirler.
2-Mat:
Kış faaliyetlerinin en önemli malzemelerinden biridir mat.Yazın üşümeden şikayet etmeden üzerinde uyuduğunuz matınız , kar yada buzun üzerinde sabaha kadar titremenize neden olabilir.-42 derecelik kaz tüyü tulumla bile yatsanız matınız yeterli değilse zeminle temas halinde olan noktalarınız bolca üşüyebilir. Konforlu bir uyku için  kar/buz üzerinde yatarken  ya R değeri yüksek iyi bir mat, yada 12mm kapalı hücre matlardan 2 adet kullanmak gerekecektir.

3-Uyku Tulumu:  
Konfor derecesi ortam şartlarına uygun olan iyi bir tulum kullanmak çok önemlidir. İnternette -18 ,-25 derece gibi değerlerle satılan standartları kabul görmemiş tulumların konfor derecelerinin aslında -3 ,-5 gibi değerler olduğunu gözden kaçırmamalısınız. Uyku tulumu en hayati malzemelerden olduğu için kalite ve uygunluk sertifikaları olan,standartları kabul görmüş markaların tulumlarını tercih etmenizi öneririm.Böylece konfor ve ekstrem değerleri daha gerçekçi bir tulum edinmiş olursunuz. Kar kamplarında “minumum” -10 derece “konfor” değerine sahip bir tulum tavsiye ederim.

4-Sırt Çantası:
Yine kaliteden ödün verilmemesi gereken malzemelerden birisidir. Çadırdan tuza kadar tüm kamp malzemeleri çanta içerisine düzenli bir şekilde yerleştirilmeli,mümkünse elde malzeme bırakılmamalıdır.Kar yürüyüşleri düz yürüyüşlerden daha zor olduğundan ve daha uzun sürdüğünden sırtta taşınan malzemelerin sizi rahatsız etmemesi için ,sırt,omuz ve bel destekleri iyi ve sağlam bir çanta kullanmak gerekir.65-85 litre arası bir çanta hacmen idealdir.

5-Kamp Ocağı ve yakıtı: Gaz,benzin yada alkol ocağı kişinin tercihine göre değişir.Fakat güvenli bir alkol ocağı çadır içi ısıtmada da epey fayda sağlamaktadır. ( Örnek : Trangia 25-0 UL/H)

11-İlk Yardım Çantası:
Kamp çantalarının vazgeçilmezi olan ilk yardım malzemeleri, bir çok zaman hiç açılmadan bizimle birlikte kampa gelir gider .Fakat yanınızda olmayan bir anda lazım olursa hayatta ki en en büyük pişmanlıklarınız arasına girebilir.Bu yüzden ilk yardım malzemeleri her kamp çantasının vazgeçilmezidir .Peki ilk yardım çantasının içeriğinde neler olmalı ?
Steril Gazlı bez,sargı bezi,flaster,turnike lastiği,yara bandı, cerrahi eldiven,paslanmaz makas,batikon vb antiseptik solüsyon, küçük tüplerde yanık kremi,antibiyotik krem,kanama durdurucu(pıhtılaştırıcı) ampuller ve ağrı kesici haplar benim ilkyardım çantamın temel malzemeleridir.

12-Düdük:
İster günübirlik ister kamplı olsun her doğa faaliyetinde bulundurulmasının zorunlu olduğunu düşündüğüm küçük fakat hayat kurtarıcı olabilecek bir ekipmandır. Kaybolma,yer belli etme,uyarı sesi,yürüyüşlerde yabani hayvanlara karşı tedbir ve ekip içi anlaşma maksatlı kullanılabilir.

16-Lisanslı telsiz :
http://www.patikayol.com/amator-telsizcilik-nedir/

19-Kar Küreği:
Bir kar kampına gittiyseniz ve kar çok yumuşak yada toz karsa el ve ayak yordamıyla küreksiz olarak çadır yeri hazırlamanız saatlerinizi alacaktır.Yumuşak yada toz karın üzerine olduğu gibi çadır kurmanız ise ,çadıra yerleştiğinizde dengesiz bir şekilde kar altına çökmenize ve hatta çadır pollerinizin kırılmasına bile neden olabilir.Ayrıca soğuktan korunmak içinde kar ı kazarak çadır yeri hazırlayabilir yada sert kar üzerindeyseniz çadır çevrenize kar küreği ile kar duvarları yaparak yine rüzgardan korunabilirsiniz.Kar kamplarının vazgeçilmezlerindendir.

20-Kar kazığı:
Karlı zeminlere klasik çadır kazıklarını sabitlemek çok zordur.Kürek ve baton gibi ekipmanlarla da çadırınızı kara sabitlemeniz mümkün olsa da vakit ve kolaylık için kar kazağı kullanımı önerilir.Çok şiddetli hava şartlarına sahip olmayan durumlarda elzem değildir.

21-Katlanır Testere:
Eğer kampa 2000 metre üzerine çıkmamışsanız hala yakacak birşeyler bulma şansınız var demektir.Ağaçların kuruyan dallarını,devrilen ağaçların gövdelerini yakılabilir ve taşınabilir hale getirmek için hafif,küçük fakat keskin kaliteli bir testere bulundurmak kampın keyfini artıran önemli bir unsurdur.Testereniz var ve odun bulacak kadar da şanslı olmuş olabilirsiniz,ama yine de karda ve aşırı soğuk havalarda ateş yakmanın normalden çok daha zor ve uzun sürdüğünü hatırlatayım 🙂 Pes etmeyin ,mücadele edin saatler de sürse kazacağınıza ve ateşin yanacağına inanın 🙂

22-Vazelin:
Soğuk havalarda iyi bir nemlendirici ve koruyucu olmasının yanı sıra pamuk yada peçete yumağına bulandığında iyi bir ateş başlatıcıdır.

24-25-26-27-28-29-30-31.Maddeler :
Soğuk kış kamplarında üşümemek,konforu kaybetmemek daha da önemlisi hipotermi sebepli uzuv kayıpları yaşamamak için ıslanmamak ve kuru kalabilmek çok önemlidir.Doğada giyim kuşam için aşağıdaki yazımı inceleyebilirsiniz.

About Burak