Yeni Amatörler İçin; “Telsiz Görüşmesi Nasıl Yapılır,hangi frekanslar kullanılır”

Bu yazımda nasıl telsiz görüşmesi yapılacağı, yeni amatör olmuş,hiç telsiz görüşmesi yapmamış ve hiç bilgisi olmayanlar için en basit düzeyde anlatılmıştır. Bir amatör dernek ,bir amatör arkadaş yada bir sosyal […]

Bu yazımda nasıl telsiz görüşmesi yapılacağı, yeni amatör olmuş,hiç telsiz görüşmesi yapmamış ve hiç bilgisi olmayanlar için en basit düzeyde anlatılmıştır.

Bir amatör dernek ,bir amatör arkadaş yada bir sosyal medya paylaşımıyla amatör telsizcilikle tanıştınız, sınava girdiniz ,kazandınız,evraklarınızı kıyı emniyetine gönderdiniz ve hatta belgenizi de aldınız varsayalım 🙂 Artık elinizde devletin size ayırdığı frekanslarda görüşmeler yapmanıza izin veren bir belgeniz,bir de telsiziniz var . Ama telsize ,frekanslara ve elektroniğe bugüne kadar hiç ilgi duymadığınız için telsizin ayarlarını nasıl yapacağınızı,ayarlarını yapmışsanız mandala basıp nasıl konuşmanız gerektiğini bilmiyorsunuz …Hiç önemli değil,hepimiz ilk dönemlerimizde aynı durumları yaşadık.Bizden önceki amatörler bizlere anlattı,biz de sizlere anlatıyoruz artık. Bu yazının sonunda tüm bunları öğrenmiş olacaksınız.

Telsizinizin tüm frekans ,ton,shift ve offset gibi ayarlarının yapılmış durumda ve konuşmaya hazır halde olduğunu varsayarak, öncelikle telsizde görüşme nasıl yapılır onu anlatacağım.Bu konunun sonunda ise telsiz ayarlarından detaylıca bahsedeceğim.

Belgemde yazılı olan bana ait çağrı işareti “TA2IBU”
Okunuşu : Tango Alfa İki İndia Bravo Uniform
Örnekte ki arkadasım Raşit ÖZTÜRK’ün çağrı işareti : TA2MLO
Okunuşu: Tango Alfa İki Mayk Lima Oscar

KİŞİYE ÖZEL ÇAĞRI YAPMAK 

Ben dağdayım ve şehirde olan amatör arkadaşım Raşit’e çağrı yapmak istiyorum.
Telsizimi açtım ve frekansta bir görüşme var mı yok mu diye önce 1 dakika bekledim.Bekledikten sonra eğer frekans meşgul değilse mandala basıp arkadasıma çağrı yapabilrim:
-“TA2MLO burası TA2IBU”  
Yukarıda göründüğü gibi önce karşı tarafın sonra kendi çağrı işaretimi söyleyerek arkaşıma seslendim.Eğer cevap gelmediyse beni duymamış olabileceğini düşünerek tekrar çağrı yapabilirim:
-“TA2MLO burası TA2IBU beni duyabiliyor musun”
Telsizde konuşmanın illegal durumlar konuşulmadığı sürece çok katı kuralları yoktur..İlle belli bir şablonla konuşmak zorunda değilsiniz, önce karşı taraf sonra kendi çağrı kodunuzu kullandığınız sürece başına sonuna kendi cümlelerinizi ekleyebilirsiniz,kasmaya gerek yok ,rahatça konuşabilirsiniz.

Raşit’e az önce yaptığım çağrıda beni duyduğunu ve bana cevap verdiğini farzedelim. O da cevap verirken önce kendine göre karşı tarafın yani benim sonra kendi çağrı işaretini söyler:
+”TA2IBU burası TA2MLO , dinliyorum”

Ben TA2MLO kodlu arkadasıma çağrı yaptım ve o da bana cevap verdi ,buradan sonra artık konuşmak istediğim konu her neyse serbestçe konuşabilirim.Konuşma yaparken mandal süreleri (yani tek seferdeki konuşma süresi) 1 dakikadan uzun olmamalıdır.Aksi taktirde röle(aktarıcı/repeater) sizin konuşmanızı kesecektir.1 dakikadan uzun süren bir konu aktarmanız gerekiyorsa her 1 dakika da bir mandal boşluğu bırakıyorum diyerek,mandalı bırakıp tekrar basıp konuşmaya devam edebilirsiniz. Görüşmenin sonunda ise her iki tarafında yine görüşme başındaki gibi önce karşı tarafın sonra kendi çağrı işaretlerini söyleyerek görüşmeyi sonlandırmaları gerekir.

GENEL ÇAĞRI YAPMAK

Cihaz kontrolü için, herhangi bir ihtiyaçtan dolayı yada sohbet etmek amacıyla dinlemede olan herhangi birine çağrı yapmak isteyebiliriz.Bunun için kapsama alanı içerisinde olduğumuz röle frekansına girerek;
-“Frekansta dinlemede istasyon var mı, Burası TA2IBU” 
gibi örnek bir cümleyle genel çağrı yapabilirsiniz. İlk çağrıda sizi duyamayanlar,yada çağrı işaretenizi anlayamadığı için cevap vermeyen/veremeyenler olabilir.Cevap alamadığınızda bu çağrıyı tekrarlayabilirsiniz.
Sizi duyan bir istasyon varsa , size önce sizin çağrı işaretinizi sonra kendi çağrı işaretini söyleyerek yanıt verecektir.Gelen yanıtın peşine sizde cevaplayan kişinin çağrı işaretini ve sonra kendi çağrı işaretinizi söyleyerek görüşmeyi başlatabilirsiniz.
Örnek:
-“Frekansta dinlemede istasyon var mı, Burası TA2IBU” 
+”Dinliyorum TA2IBU, burası TA2MLO”
-“TA2MLO > TA2IBU , Merhaba ben Burak,bulunduğum yerde telefon çekmiyor,arama yapmam için yardımcı olabilir misiniz ?
+Merhaba, tabiki…… vesair diye devam eden görüşme sonunda
-TA2MLO burası TA2IBU ,teşekkürler ,73
+TA2IBU , TA2MLO ,Teşekkürler,73

Genel olarak giriş gelişme ve sonuç olarak bir QSO(görüşme) şablonu budur.Başı ve sonunda kendinizi tanıtmak üzere gelişme kısmında ki görüşme içeriği size kalmıştır.

UZUN SÜREN TELSİZ GÖRÜŞMELERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Eğer arkadaşınızla sohbet ediyorsanız,ve bu sohbetin süresi uzunsa (5 dakikadan daha uzun) ,o esna da birilerine çağrı yapmak için sizin görüşmenizin bitmesini bekleyen amatörler olabileceğini unutmayın.Bu yüzden uzun süren görüşmelerde ara ara “-Konuşmak isteyen istasyon var mı burası TA2IBU” diye sormanızda ,dönüş yoksa ondan sonra görüşmelerinize devam etmenizde fayda var.Etik olan böylesidir.

Ve yine uzun süren QSO’lar da (telsiz görüşmeleri bundan sonra QSO olarak anılacaktır), sizin qso nuzun ortasında dinlemeye başlayan amatörlerin sizi tanıyabilmeleri için ara ara karşı tarafın ve sonra kendi çağrı işaretinizi söylerek ,görüşme yapmakta olan istasyonları tanıtmanız yine doğru olandır.Unutmayın , amatör telsizcilikte yasal olarak gizililik söz konusu değildir, gizli konuşmalar yapılamaz,kişi kendini çağrı koduyla tanıtmadan konuşamaz,müzik yayını yapamaz vs .

Telsizinizi açtınız ve birine çağrı yapmak istiyorsunuz,fakat frekansta bitmek bilmeyen bir konuşma var,yada sizin aciliyetiniz var.Bu durumda ne yapmalısınız ?

Eğer bir çağrı yapmak üzere telsizinizi açtığınızda frekansta görüşme varsa 1-2 dakika görüşmenin bitmesini bekleyiniz.Genellikle telsizde çok uzun görüşmeler olmaz.Fakat görüşme uzunsa ve sizinde aciliyetiniz varsa , konuşan iki kişinin mandal bıraktığı o kısa anda,mandala basarak “QSK” demeniz gerekir. İlk deneme de siz mandala basmadan önce ,konuşma yapan diğer istasyon mandala basmış ve sizin sesiniz gitmemiş olabilir,durum böyleyse bir sonraki mandal boşluğunda hızlıca mandala basarak yine “QSK,QSK” (Qü Se Ka) deyin. QSK , frekansta bir QSO varken başka birinin görüşme yapmak istediğini anlatır. QSK çağrınızı duyan istasyonlar “-QSK Buyrun siz devam edin” diyerek frekansı sizin kullamınıza bırakacaktır ve sizin görüşmeniz bittikten sonra kendi görüşmelerine devam edeceklerdir.

Hangi şehirde olursanız olun ulaşabildiğiniz tüm röleleri ve amatör frekansları kullanabilirsiniz.Bunun için o röleyi kuran derneğin üyesi olmanıza gerek yoktur.

TELSİZ AYARLARI
Telsiz görüşmesi yapabilmek için gerekli telsiz ayarlarının nasıl yapılacağı bu alana en kısa sürede eklenecektir.

About Burak